Holdningsforskjeller

image

I ECJS-timen (debattfag) på fredag hadde to elever en presentasjon om barnemisshandling. Som alltid så sluttet presentasjonen om et debattspørsmål. Denne gangen var spørsmålet som følgende: Er det greit å slå barna sine? Først trodde jeg at det ikke var seriøst. Jeg satt ved siden av en jente med engelske foreldre, hun kom til Framkrike da hun liten. Hun sa at noe av det som overasket henne mest da hun kom hit var at foreldrene slår barna sine. Lærere slår ikke elevene, de gir dem ørefik hvis de gjør noe veldig galt. Debatten begynte med at en i klassen spurte om hvordan slåing de mente. Han gjorde det klart at å klaske (bitchflap) på kinnet er selvfølgelig greit, og alle sa seg enige i det. Under disse debatttimene pleier jeg egentlig ikke å delta så mye i debattene, for Frankrike er litt etter med en god del ting. Blandt annet når det gjelder kjønndiskriminering og homofili. Denne gangen kunne jeg ikke dy meg.
En annen begynte med at hvis barnet øddelegger tven, så selvfølgelig skal man slå barnet, desto mer alvorligere rampestrek barnet gjør desto hardere skal barnet bli slått. Jeg rakk opp hånden og sa at man skal aldri, aldri slå barna sine. Hvis man slår barna sine viser man at vold er en god løsning. Det er mye bedre å snakke med barnet, ja man kan være streng, men man slår rett og slett ikke barna sine. Dette er kanskje litt vanskelig for Amalie å forstå, sa den ene gutten i klassen min, man kan jo ikke la være å oppdra barna sine! Jo jeg forstår, sa jeg. Du lærer ingen ting av å bli slått, fortsatte jeg. Alle i klassen snudde seg mot meg, og en jente i klassen spurte meg: Amalie, har du virkelig aldri noen sinne blitt slått av foreldrene dine. Ikke litt sånn en gang, sa hun og tok hånden sin mot kinnet sitt. Nei, jeg har ikke blitt slått. Folk var sjokkert. På slutten av timen spurte læreren hvem er det som ikke har blitt slått av foreldrene sine. Det var bare jeg og den engelske jenta rakk opp hånda.
Dette er noe jeg syntes er veldig rart. Det er står i loven at det ikke er lov å slå barn, men det er sosialt akseptert å gjøre det. Franskemenn er vanligvis pinlig nøye med å følge alt av regeler til punkt å prikke uten å en gang å krave om hvorfor regelen er til. Dette er nok en del av kulturen man merker litt mer etterhvert. Ja franskemenn spiser mye bagetter, men det er så mye mer av en kultur enn spisevannene.

-Hva syntes du?

This entry was posted in Frankrike, Meninger, tanker and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Holdningsforskjeller

 1. Daniel says:

  Så er jo spørsmålet om Norge har fått en for dårlig barneoppdragelses kultur når det kommer til verre en snittet barn. Noen barn burde absolutt fått en omgang (da med f.eks. ris på rompa eller tilsvarende) etter å ha gjort noe gæernt. Det KAN gi et mye bedre «inntrykk» om at man har gjort noe gæernt og at det vil få ubehagelige konsekvenser.
  Sånn rent teoretisk så kan man som et barn under 15 i Norge stjele fra en butikk uten noe særlig konsekvenser. Noe som heldigvis nesten ingen vet om, men det kan gi et inntrykk om at så lenge man er barn, så er det verste som kan skje at noen sier noe til deg…

  • maly.no says:

   Det er sant det. Er mulig Norge har gått litt for mye den andre veien. Men man kan jo få andre straffer -enn fysiske, sånn som husarrest. Det er bare det når man først begynner å bli fysisk mot et barn er det vanskelig å sette grensen på fysisk og voldelig.

 2. ogco says:

  Det kan nok være noen ganger at en fysisk reaksjon er noe som hadde virket. Problemet er da hvor en setter grensene?

  At barn ikke kan straffes i henhold til norsk lov er også noe som er problematisk. Men fengselsstraff er absolutt noe som ikke er bra for en 12-15 åring.

  Hvordan skal barn forstå at det finnes grenser dersom de ikke lærer det noe sted? Og hva skjer dersom de lærer det motsatte, at det ikke er noen konsekvens dersom de gjør noe galt?

 3. Daniel says:

  Absolutt enig med at fengselstraff ikke er noe mindreårige burde ha, men finnes unntak. Noe ting som burde få fengselsstraff uavhengig av alder.

  Men det finnes alternative straff metoder. Da spesielt samsfunnstaff burde bli innført. Ha 13-15 åringer som nasker og gjør tilsvarende småforbytelser få det som «straff timer». Med samsfunnstraff som rydde opp søppel i byer, parler og tilsvarenes uteområder. Samfunnsstraff av typen rydde, vaske o.l. Tipper det hadde blitt mye mindre attraktivt da. Du stjeler en cola f.eks. og må rydde i byen i 10 timer over 2 uker som et eksempel.
  Eller hærverk på en annen sin eiendom, erstatte tilsvarende å i tillegg til samfunnsstraff.

  Burde absolutt bli innført, så får det en konsekvens, samtidig som man kan bruke strafftimene til de skyldige til noe fornuftig.

 4. choko says:

  Her er det nok snakk om litt mer dagligdags å bruke slag som en del av oppdragelsen.
  Når alle franske i en hel klasse er blitt slått, så er det nok ikke pga hærverk og alvorlige ting.
  I enkelte land slår de for det er nok mye lettere det enn å prate med barnet.
  Dette er ikke noe bra, synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.